top of page
ABOUT

CAIRNS TO SYDNEY BAREFOOT

EEN NIEUW WERELD RECORD

“Ik wil de verandering zijn die ik wil zien in deze wereld, en laten zien dat je met alleen wilskracht en twee blote voeten al een verschil kan maken” 

In 2021, heb ik een nieuwe Guinness World Record neergezet. Ik heb van Cairns naar Sydney gelopen op mijn blote voeten. 3019 km langs de oostkust van Australië om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van de man. Ik heb er vijf en een halve maand of 163 dagen over gedaan. Ongeveer 5 miljoen blootvoetse stappen richting het breken van het stigma. Een gigantische 'walk & talk’ door iedere stad, dorp of gehucht om zoveel mogelijk mensen te kunnen spreken om voor de hoognodige verandering te zorgen rondom onze mentale gezondheid. Ik liet zien dat onze lichaam en geest sterker zijn dan dat wij onszelf vaak doen laten geloven. 

ONTMOET THE

BAREFOOT DUTCHMAN

Ik ben Anton Nootenboom (35), geboren en getogen in een kleine stad genaamd Goes in Zeeland.

 

Vóór mijn avonturen als The Barefoot Dutchman werkte ik tien jaar bij Defensie, inclusief drie missies naar Afghanistan. Na Afghanistan reisde ik naar Australië waar ik ging wonen en vijf jaar in de bouw werkte. 

Beide worden gezien als ‘masculiene’ omgevingen. Door mijn tijd in deze omgevingen heb ik de problemen rondom de mentale gezondheid van mannen persoonlijk van dichtbij gezien en meegemaakt. 

 

We leven nog steeds met een oude overtuiging dat het tonen van emoties en kwetsbaarheid een zwakte is waardoor mannen zich niet comfortabel voelen om zich uit te spreken over hun emoties. Dit resulteert in enorm hoge depressie cijfers en in het ergste geval zelfmoord.

 

Maar het tegenovergestelde is juist waar, het tonen van kwetsbaarheid is moedig. Je openstellen en het delen van je eigen verhaal kan levens redden. Dat van jouzelf en dat van de mensen om jou heen. 

 

Ik voelde een vurige verlangen om deze oude overtuiging te doorbreken en voor verandering te zorgen. Dat zorgde er in 2019 voor dat ik mijn eigen missies begon: 

 

Extreme blootvoetse wandelingen ondernemen en daarmee een verandering veroorzaken in de perceptie van mannelijke kwetsbaarheid. 

 

Mijn missies zorgen ervoor dat ik mijn mentale en fysieke limiet opzoek waardoor ik ver uit mijn comfortzone stap. De zichtbaarheid die dat oplevert, bijvoorbeeld in de media, gebruik ik om aandacht te genereren en geld in te zamelen voor doelen waar ik in geloof. 

 

Ik wil met de aandacht die deze uitdagingen creëren de lessen die ik geleerd heb delen, om de mentale gezondheid en weerbaarheid van andere helpen te verbeteren.

 

Ik geloof er heilig in dat het delen van onze eigen verhalen een veilige ruimte creëert voor anderen om hetzelfde te doen. Het is met deze passie dat ik dit platform heb gecreëerd om de hoge cijfers van depressie en zelfmoord tegen te gaan, en ze terug te brengen naar 0.

 

Help jij mij om dit doel te bereiken?

ANTON NOOTENBOOM

CSP_7073-01.jpeg

OP BLOTE VOETEN NAAR MOUNT EVEREST BASE CAMP.

MOUNT EVEREST

Op mijn eerste missie in 2019, ben ik de eerste persoon ooit geworden die op zijn blote voeten naar het base camp van Mount Everest is gelopen. Hiermee heb ik succesvol geld ingezameld en aandacht gegenereerd voor de bevolking van de afgelegen gemeenschappen in de Himalaya en de bijzondere dieren die daar leven en beschermt moeten worden. Op deze epische reis, is ‘the barefoot Dutchman’ geboren.

MT EVEREST

MIJN VERHAAL OM TE MOTIVEREN, ACTIVEREN EN TE INSPIREREN.

Ik geloof er heilig in dat het delen van je eigen verhaal de grootste kracht in zich heeft om te motiveren, activeren en te inspireren. Verhalen waar we onszelf in kunnen vinden. Je eigen verhaal heeft de potentie om een leven te redden, dat van jouzelf of anderen. Ik ben geen Goeroe, ik geen expert of professional. Ik ga je niets nieuws vertellen of vertellen hoe je door een vier of zeven pilaren programma je leven kan verbeteren. Maar ik heb wel maximaal geleefd. Met hoge pieken en lage dalen, met liefde en gebroken harten, met pijn en helen, met fouten en lessen. In dit boek vertel ik over mijn persoonlijke leven. Verhalen over mijn kindertijd, mijn tijd bij Defensie en mijn drie missies naar Afghanistan. Mijn moeilijke tijd met mijn mentale gezondheid en hoe ik die overkwam. Ik vertel over mijn blootvoetse missie naar het basiskamp van Mount Everest en over mijn Wereldrecord wandeling. 3019 kilometer van Cairns naar Sydney in Australië, op blote voeten. Ik deel de verhalen van mij zelf en dat van de vele mensen die ik onderweg ben tegengekomen. De mooie momenten en de uitdagende momenten. Met dit boek hoop ik de hoognodige verandering teweeg te brengen rondom het probleem van onze mentale gezondheid.

 

Ik wil het stigma breken en laten zien dat het hartstikke normaal is dat we niet overal het antwoord op weten en dat het oké is om hulp te vragen wanneer nodig. Dat we allemaal door onze problemen heen gaan en dat wij allen de nodige kracht in ons hebben om die onvermijdelijke obstakels te overkomen. Ik wil laten zien dat ons lichaam en geest sterker zijn dan dat wij onszelf vaak doen geloven. 

Als ook maar een regel of zelfs een woord jou al dusdanig beïnvloed zodat jij je beter gaat voelen over jezelf, je de nodige kracht geeft of jou inspireert om die droom die je altijd al hebt gehad uit te voeren, dan is de missie van dit boek volbracht.

HET BOEK

Book cover 2.jpeg
THE BOOK

“IK HOOP EEN VLAM IN JOU TE ONTWAKEN 

VOOR DE VERANDERING WAAR JE NAAR VERLANGD”

Door het ervaren van dit ding genaamd ‘leven’ heb ik mijn doel gevonden, het delen van mijn eigen verhalen en dat van meer dan de duizenden mensen die ik gaandeweg heb mogen ontmoeten. Doormiddel van deze verhalen hoop ik niet alleen dat vlammetje in jou te creëren, maar dat vuur aan te wakkeren zodat je jou ware potentie ziet en voelt en daarnaar gaat leven.

 

Het zijn verhalen vol avontuur, gekkigheid maar voornamelijk: hulpstukken. Hulpstukken die een brug kunnen vormen tussen kracht, weerbaarheid en kwetsbaarheid die we nodig hebben om door dit leven te navigeren en de onvermijdelijke uitdagingen te overwinnen.

SPREKERS EVENEMENT

De inhoud van mijn speech:

 

 • De lessen geleerd van mijn drie uitzendingen naar Afghanistan.

 • De verhalen van het lopen naar base camp van Mount Everest.

 • Verhalen over mijn Guinness World Record wandeling door Australie

 • Mentale gezondheid hulpmiddelen en bewustzijn.

 • Humor

 • Hoge kwaliteit video’s

 • Interactie

 

Ben jij geïnteresseerd om meer te horen over wat dit voor jou kan betekenen?

 

Boek mij dan als spreker en ontdek het.

SPEAKING EVENTS

“BEWUST ADEMEN IS HET BESTE MEDICIJN 

TEGEN STRESS EN DEPRESSIE” -AMIT RAY

ADEMWERK

Naar mijn mening is een van de belangrijkste hulpmiddelen om onze mentale gezondheid te verbeteren: ademwerk.

 

Mijn introductie met ademwerk kwam compleet onverwachts op een retraite in de snowy mountains van Australië en het had een grootste impact op mij. Sinds dat moment zit het in mijn eigen training verwerkt en laat het mensen overrompelen door de kracht die het in zich heeft. Door simpelweg met meer bewustzijn iets te doen wat we gemiddeld 25.000 keer per dag doen sinds onze geboorte, ademen. 

 

Wat is ademwerk?

  

In de basis, ademwerk is een stress vermindering techniek die fysieke ontspanning brengt en een heldere geest. Via verschillende ademtechnieken zijn er de volgende mogelijke resultaten:

 

 • Het verminderen van stres en angst.

 • Het verhogen van je energie en een beter immuunsysteem

 • Een lagere bloedsdruk en verbeterde circulatie

 • Het kan helpen om pijn beter te reguleren.

 • Verbeterd je stemming en gevoel van eigenwaarde

 • Het vrijlaten van gezonde biochemische stoffen in je lichaam

 • Verbeteren van slaap

 • Het kan helpen met depressies

 • Het kan helpen bij het verwerken van PTSS

 • Verbeteren van je spijsvertering

 • Verbeteren van focus

 • Verbeteren van creativiteit. ​

Ik heb mijn kennis geleerd van de adem master Johannes Egberts van Breathless Expedities in Australië. 

 

Het is nu mijn missie dit krachtige hulpmiddel met jullie te delen als onderdeel van jouw evenement, als eigen georganiseerde workshop of 1 op 1 sessies.

 

Ben jij geïnteresseerd om dit mee te maken en te ervaren?

 

Neem dan hier contact met mij op.

WIL05516.jpg
WIL05444.jpg
BREATHWORK

@thebarefoot_dutchman

Contact
bottom of page